Jön, jön, jön a babaváró hitel!

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A babaváró hitel egy vadonatúj családtámogatási rendszer, amelyet 2019 júliusától igényelhetnek a házaspárok.

A házaspárok 10 millió forintnyi hitelt is felvehetnek majd maximum 20 évre, akár kamatmentesen is, de ehhez minden feltételre érdemes odafigyelnünk. Jó hír, hogy a pénzt gyakorlatilag bármire felhasználhatjuk, és nem kell hozzá ingatlanfedezet sem. 

Ha például lakásvásárlás előtt állunk és nincs elég megtakarításunk, akkor – elegendő jövedelem esetén – ez lehet a önerőnk az ingatlan megvételéhez. Jól hangzik, ugye? De nem árt tudni, hogy a babaváró hitel minden előnyét akkor tudjuk kihasználni, ha minél több gyermeket vállalunk. 

Bőven van időnk szerződni

Természetesen alaposan át kell tanulmányoznunk a feltételeket! Ha mindent feltételt kipipáltunk, akkor a szerződéskötésre 2019. július 1-től egészen 2022. december 31-ig lesz lehetőségünk. 

Most nézzünk néhány kecsegtető részletet! Az első öt évben kamatmentes a babaváró hitel, amit kamattámogatásként kapunk az államtól. Ezt később, a futamidő további részében is megkapjuk, de csak akkor, ha az első öt évben megszületik a gyermekünk.

A harmadik gyermek után elengedik a tartozásunkat

Ha megszületett a kicsi, akkor 3 évre felfüggesztik a törlesztést. Ha megérkezik a második gyermek is, akkor elengedik a fennálló tőketartozásunk 30 százalékát, és további három évig nem kell törlesztenünk. Sőt, hogy még jobb hírrel szolgáljunk: a harmadik újszülött érkezésével a teljes, még fennálló tartozásunkat elengedik.

Még valamit érdemes tudnunk! Ha már igényeltünk korábban csokot (családi otthonteremtési kedvezmény), akkor sincs gond, hiszen a két konstrukció nem zárja ki egymást.

Hívjuk a money.hu szakértőit!

Jó, ha tudjuk, hogy a babaváró hitel igénylése során nem csak a jogszabályi feltételeknek kell megfelelnünk, hanem a hitelképességünket is vizsgálják a bankok. Ráadásul ahány bank, annyi szokás, ezért legjobb, ha hiteltanácsadóhoz fordulunk.

chatsimple